top of page
  • Writer's pictureAdi Rodriguez Barnea

חומצה פולינית משפרת כישורי תקשורת מילולית של ילדים עם אוטיזם וילדים עם עיכוב שפתי

זו תחילת הכותרת של מחקר כפול סמיות שפורסם ב-2016 באחד מכתבי-העת של Nature. מחקרים רבים שנערכו בעבר מצביעים על כך שיחסית לילדים בהתפתחות תקינה, לילדים עם אוטיזם יש סטטיסטית סיכוי הרבה יותר גבוה לחסר בחומצה פולית. למה? תמשיכו לקרוא ותגלו.


אז מה זה בכלל חומצה פולינית? חומצה פולינית זו הצורה הפעילה של חומצה פולית. כן, אותו תוסף תזונה שמומלץ לנשים בהריון מפאת חשיבותו לשלל תהליכים, בין היתר התפתחות המוח של העובר. גוף האדם אינו מסוגל לייצר חומצה פולית בעצמו ולכן המקור היחיד הוא מתזונה.


אבל מה קורה אם בגלל בעיית ספיגה החומצה הפולית לא מגיעה ליעדה בגוף? מחקרים מהשנים האחרונות מראים שאצל ילדים רבים עם אוטיזם קיימים נוגדנים עצמיים לקולטן ספציפי חשוב שתפקידו קריטי בספיגת החומצה הפולית בגוף. כלומר, הם לא מסוגלים לספוג חומצה פולית בצורתה המקורית. כמו שכבר כתבתי כאן בעבר, במקרים קיצוניים של חוסר בחומצה פולינית לאורך שנים, עלול להתפתח מצב שנקרא אי ספיקה מוחית של חומצה פולית שללא טיפול עלול להתדרדר עד להתפרצות של אפילפסיה, מהסוג שעמיד יותר לתרופות השכיחות. מחקרים רבים שנערכו מאז המחקר ההוא מ-Nature מצביעים על יעילותו של התוסף חומצה פולינית כטיפול לילדים עם אוטיזם. בין היתר הטיפול הביא להפחתת התנהגות סטראוטיפית ודיבור שלא במקום.

בצורת תרופת מרשם ניתן לקבל חומצה פולינית דרך תרופה שנקראת לויקוברין, אבל עדיין קשה להשיג מרשם משום שלתרופה זו אין עדיין התוויה לאוטיזם.


איך אפשר לבדוק את זה?

יש בדיקה שנקראת FRAT שניתן לעשות לגילוי נוגדנים לקולטן. כדאי לפנות לניורולוג הילדים שלכם ולבקש ממנו הפניה לבדיקה. נכון לרגע כתיבת שורות אלו, עדיין לא ברור אם הבדיקה קיימת בארץ (הרופא של ירדן בתי בודק) אבל זה לא באמת משנה, מקסימום ניתן להזמין אותה בעזרת הרופא המטפל בקישור כאן למעלה.


ומה אם התוצאה חיובית?

במקרה כזה, צריך לרכוש את תוסף התזונה חומצה פולינית ולתת לילדים לפי המינון הבא: 1מ"ג לק"ג ליום. כך לפי מחקר שנערך כרגע באריזונה, ארה"ב, בו ילדים עם אוטיזם מקבלים את המינון הזה בדיוק. איפה קונים? מי שכבר מכיר אותי, יודע שאני בדר"כ נעזרת באתר iHerb. לרכישת חומצה פולינית באתר iHerb.


מחקרים עליהם התבססתי בפוסט זה:


  1. Frye, R. E., Slattery, J., Delhey, L., Furgerson, B., Strickland, T., Tippett, M., ... & Quadros, E. V. (2018). Folinic acid improves verbal communication in children with autism and language impairment: a randomized double-blind placebo-controlled trial. Molecular psychiatry, 23(2), 247-256.

  2. Batebi, N., Moghaddam, H.S., Hasanzadeh, A. et al. Folinic Acid as Adjunctive Therapy in Treatment of Inappropriate Speech in Children with Autism: A Double-Blind and Placebo-Controlled Randomized Trial. Child Psychiatry Hum Dev 52, 928–938 (2021). https://doi.org/10.1007/s10578-020-01072-8

  3. Frye, R. E., Rossignol, D. A., Scahill, L., McDougle, C. J., Huberman, H., & Quadros, E. V. (2020, October). Treatment of folate metabolism abnormalities in autism spectrum disorder. In Seminars in pediatric neurology (Vol. 35, p. 100835). WB Saunders.

  4. Mussap, M., & Tomaiuolo, R. (2023). New insights on biomarkers reflecting the genetic deficiency of folate cycle in autism spectrum disorder. biochimica clinica, 47(2), 125.


4/8


288 views0 comments

Comments


bottom of page