ילדים רבים עם אוטיזם בררנים ולפעמים אפילו בררנים מאוד בכל מה שנוגע למה שהם אוכלים. לפעמים זה קשור לבעיות וויסות חושי שמפריעות להם ליהנות ממרקמים מסוימים. המחקרים שהתפרסמו עד היום אינם חד-משמעיים לגבי התזונה הטובה ביותר המומלצת לילדים עם אוטיזם, צריך לבדוק היטב האם המאמץ משתלם לפי מצבו הרפואי הייחודי של כל ילד (רגישויות למזון, חוסרים תזונתיים ועוד). לפניכם סיכום קצר ממש של מחקר מעניין ומקיף בנושא.

מחקר סקר רחב היקף שהתפרסם ב-2023 ובחן את יעילותן של 13 דיאטות שונות על תסמיני הליבה של האוטיזם של 486 משתתפים על הרצף (מתוכם 122 עם אוטיזם חמור), מראה כי קיים קשר משמעותי בין מה שהילדים\בני נוער\בוגרים עם האוטיזם אוכלים, להתנהגות שלהם. החוקרים דרגו את הדיאטות לפי ההשפעה שלהן על התסמינים, החל מאפס הקלה על התסמינים ועד הקלה משמעותית בתסמיני האוטיזם, כולל שקלול תופעות לוואי:
דיאטה של "תזונה בריאה"
דיאטת פיינגולד
דיאטת הימנעות ממאכלים מסוימים, IgG/IgE
דיאטה דלה בסוכר
דיאטת GFCF, ללא גלוטן וללא קזאין (ללא מוצרי חלב המכילים קזאין)
הימנעות ממאכלים מסוימים, על בסיס תצפיות
תזונה ללא תירס ומוצריו השונים
דיאטת הימנעות מפחמימות מסוימות
דיאטה ללא קזאין (ללא מוצרי חלב המכילים קזאין)
דיאטה ללא סויה
דיאטת פלאו
הדיאטה הקטוגנית
דיאטה ללא גלוטן
איזה תסמיני אוטיזם השתפרו בעקבות הדיאטות השונות?
מהממצאים עלה שהדיאטות השונות השפיעו לטובה על התסמינים הבאים: קשב, קוגניציה, עצבנות ואי שקט, בריאות כללית, היפראקטיביות, התנהגות אגרסיבית, חרדה, עצירות, שלשול, עצירות, התפתחות שפה ותקשורת, אקזמה\בעיות עור, גרייה עצמית\התנגדות לשינויים, בעיות וויסות חושי, כישורים חברתיים והבנת מצבים חברתיים, הפרעות שינה (קושי להירדם), הפרעות שינה (קושי להישאר ישנים), ריפלוקס\הקאות, דיכאון, אדישות לסביבה ולאנשים, OCD, פגיעה עצמית, התקפים וטיקים.
במאמר החוקרים פירטו איזה דיאטות השפיעו על איזה תסמין מהנ"ל ובאיזו מידה. המאמר פורסם בגישה שנקראת Open Access ולכן הוא זמין בחינם לכל המעוניין (ראו קישור למטה).
מחקרים עליהם הסתמכתי בפוסט זה:
Matthews, J. S., & Adams, J. B. (2023). Ratings of the effectiveness of 13 therapeutic diets for autism spectrum disorder: Results of a national survey. Journal of Personalized Medicine, 13(10), 1448.
Almohmadi, N. H. (2024). Brain-gut-brain axis, nutrition, and autism spectrum disorders: a review. Translational pediatrics, 13(9), 1652.
Commenti