חומצות אמינו הן אבני הבניין שמהן מייצר הגוף שלנו את החלבונים הדרושים לו. המקור העיקרי להן הוא התזונה, אולם ישנם מקרים שבהם מומלץ להשתמש גם בתוסף תזונה מתאים המכיל את חומצות האמינו ובפרט את אלה הנקראות חיוניות.
קרניטין היא נגזרת של חומצת אמינו, הממלאת מספר תפקידים חשובים בפיזיולוגיה של האדם, במערכת העצבים המרכזית, ובפרט בחילוף החומרים במיטוכונדריה ("מפעל" לייצור האנרגיה של הגוף). מחקרים רבים מצאו הפרעות בתהליך המטבוליזם של חומצות אמינו בחלק מהמקרים של אוטיזם, בין היתר גם בתהליך המטבולי של קרניטין בגוף.
חומצת אצטיל-ל-קרניטין פועלת כנוגדת חמצון במוח, מייצבת את קרומי התאים, משפרת את ההולכה העצבית, מסייעת בסילוק פסולת מהתאים, ומעלה את ייצור האנרגיה בתאי המוח. ומאחר ומחקרים רבים מצאו שבקרב מטופלים עם אוטיזם השכיחות של חמצון במוח ובעיות בסילוק פסולת מהגוף נפוצות הרבה יותר לעומת האוכלוסייה הכללית, מחקר רב הוקדש לטיפול באוטיזם באמצעות מתן תוסף התזונה אציטיל ל-קרניטין, והתוצאות היו טובות.
אז איך בודקים?
אפשר לבדוק בבדיקת דם את רמות הקרניטין בגוף אבל זו בדיקה לא שגרתית ובכנות, ספק אם תצליחו לשכנע את רופא\ת הילדים לשתף פעולה. החדשות הטובות? לא מזיק פשוט לטפל.
מה אפשר לעשות?
מומלץ פשוט לנסות במשך שלושה חודשים לפחות אציטיל ל-קרניטין בתוסף תזונה ולעקוב אחר שינויים. בחלק מהמחקרים ילדים עם אוטיזם קיבלו את התוסף במשך חצי שנה ורק אז נצפו תוצאות, לשיקולכם. כמה לתת? לפי הספרות המחקרית המינון המומלץ הוא 100 מ"ג לק"ג ליום. אם לא ראיתם שום הבדל אחרי פרק זמן כזה, אפשר להפסיק. אני קונה בדרך כלל מאתר iHerb. כהרגלי, אני מצרפת את הקישור כאן.
מומלץ בכל מקרה להתייעץ עם רופא\ת ילדים או נוירולוג\ית כדי לוודא שעבור הילד\ה שלכם זה בטיחותי. בהזדמנות זו אדגיש שאיני רופאה אלא רק מידענית רפואית ואמא והמטרה כאן היא לשתף אתכם במידע חשוב במטרה לעזור.
מחקרים עליהם התבססתי בפוסט זה:
Rossignol, D. A., & Frye, R. E. (2012). Mitochondrial dysfunction in autism spectrum disorders: a systematic review and meta-analysis. Molecular psychiatry, 17(3), 290-314.
Malaguarnera, M., & Cauli, O. (2019). Effects of l-carnitine in patients with autism spectrum disorders: review of clinical studies. Molecules, 24(23), 4262.
Pancheva, R., Chamova, R., Marinov, D., Toneva, A., Dzhogova, M., Eyubova, S., & Usheva, N. (2024). Therapeutic diets and supplementation: exploring their impact on autism spectrum disorders in childhood–A narrative review of recent clinical trials. Research in Autism Spectrum Disorders, 112, 102352.
Fahmy, S. F., El-Hamamsy, M. H., Zaki, O. K., & Badary, O. A. (2013). l-Carnitine supplementation improves the behavioral symptoms in autistic children. Research in Autism Spectrum Disorders, 7(1), 159-166.
6/8
Comments