לויטמין D תפקיד חשוב בהתפתחות המוח, בין היתר משום שיש לו תפקיד בוויסות האלסטיות של הסינפסות במוח וגם כי הוא משחק תפקיד קריטי במניעת תגובה חיסונית נרחבת ומחלות אוטו-אימוניות (מחלות בהן המערכת החיסונית של הגוף תוקפת את הגוף שעליו היא אמורה להגן) ואף בוויסות הפעלה וכיבוי של גנים. מספר מחקרים גילו שקבוצה גדולה של גנים שקשורים לאוטיזם הנם גנים הרגישים לויטמין D, כלומר רמות לא תקינות שלו עשויות להפעיל את הגנים האלו, שאחרת היו נשארים רדומים. באחד המחקרים שנעשו נמצא גם קשר בין חומרת התסמינים של האוטיזם לחומרת המחסור בויטמין D. ככל שהיה חסר גדול יותר בויטמין D, כך התסמינים של האוטיזם היו חמורים יותר.
ויטמין D זכה לתשומת לב רבה בעולם המחקר בעשור האחרון בהקשר של אוטיזם ולפי ההערכות השונות, הוא כנראה תוסף התזונה הנחקר ביותר כטיפול לילדים עם אוטיזם. מחקרים רבים מצאו שבקרב ילדים עם אוטיזם, נפוץ מצב של חסר בויטמין D. במחקר שנערך במצרים למשל, בו השתתפו 80 ילדים עם אוטיזם, נמצא חסר בויטמין D בקרב כמעט 70% מהנבדקים.
מחקרים שבחנו את ההשפעה של מתן תוסף ויטמין D לילדים עם אוטיזם אצלם התגלה חסר בויטמין זה, מצאו שהטיפול הביא לשיפור קטן אך משמעותי ברמת ההיפראקטיביות של הילדים וגם הפחית את ההתנהגות החזרתית.
אז איך בודקים?
קיימת הסכמה במספר מחקרים שהפרמטר המדויק ביותר לבדיקת רמות ויטמין D בגוף הוא 25-(OH)D בסרום, שנקרא גם Calcitriol (מטבוליט מרכזי של ויטמין D). מה שנדרש כאן זו הפניה מתאימה לבדיקת דם מרופא הילדים. לנוחיותכם, להלן טבלה עם הרמות השונות ; חסר ; חסר משמעותי ; תקין ; רעיל:
איך אפשר לטפל?
תוסף תזונה מתאים יכול לעזור מאוד כאן. אם הילד כבר לוקח מולטי-ויטמין שכולל ויטמין D, שימו לב שלא בטוח שהויטמין נספג מהתוסף כמו שצריך ועדיין חשוב לבדוק. במחקר לרוב הילדים קיבלו את הויטמין בטיפות יחד עם ויטמין K2 שמסייע משמעותית לספיגת ויטמין D בגוף. זה התוסף שאני קונה לבת שלי:
מחקרים עליהם התבססתי בפוסט זה:
Mansour, A., Amer, A., Sobh, A. et al. Vitamin D profile in autism spectrum disorder children and its relation to the disease severity. Egypt J Otolaryngol 40, 7 (2024). https://doi.org/10.1186/s43163-024-00573-w
Wang, J., Huang, H., Liu, C., Zhang, Y., Wang, W., Zou, Z., ... & Liu, Y. (2022). Research progress on the role of vitamin D in autism spectrum disorder. Frontiers in Behavioral Neuroscience, 16, 859151.
Maria G. Petruzzelli, Lucia Marzulli, Francesco Margari, Andrea De Giacomo, Alessandra Gabellone, Orazio V. Giannico, Lucia Margari, "Vitamin D Deficiency in Autism Spectrum Disorder: A Cross-Sectional Study", Disease Markers, vol. 2020, Article ID 9292560, 5 pages, 2020. https://doi.org/10.1155/2020/9292560
Siddiqui, R. W., Siddiqui, T. W., & Siddiqui, S. W. (2024). Vitamin D and Autism Spectrum Disorder: An Intriguing Association. Annals of Child Neurology, 32(2), 83-91.
3/8
Comments