כפי שכבר כתבתי בפוסט אחר מסדרת הפוסטים שעסקו בפן הרפואי של אבחנת אוטיזם, אי אפשר לדבר על אוטיזם בלי להזכיר הפרעות נוירוביולוגיות. אחת מהן שבולטת במיוחד היא זיהומיות במוח. מספר מחקרים מצאו פעילות של תאי מיקרוגליה בקרב ילדים ובוגרים עם אוטיזם - אלה תאים של מערכת החיסון שמגנים על המוח וכשהם פעילים, המשמעות היא שקיים זיהום במוח, העשוי בין היתר להשפיע על איכות וכמות הקשרים בין אזורים שונים במוח. עקה חמצונית היא הפרעה נוספת שנפוצה מאוד במקרים של אוטיזם, ובעברית - מדובר במצב בו הגוף אינו מסוגל להתמודד עם כמות הרדיקליים החופשיים המסבים נזק לתאים ומעודדים מחלות שונות. אז מה הקשר בין כל זה לברוקולי?
מהספרות המחקרית עולה שטיפול בתוסף תזונה של נבטי ברוקולי לילדים וגם לבוגרים עם אוטיזם, השפיע לטובה והפחית את חומרת הסימפטומים מהם סבלו הנבדקים, בזכות הפחתת רמת הזיהומיות במוח וגם רמות העקה החמצונית (Oxidative stress).
יש מעט מאוד תוספי תזונה שנחקרו רבות במחקרים מהימנים - התוסף נבטי ברוקולי שייך לרשימה הקצרה הזו של תוספי תזונה לטיפול באוטיזם שהוכחו כיעילים ובטוחים לשימוש אפילו לילדים צעירים.
אז איך בודקים?
טיפה מסובך לבדוק האם קיימת רמה כלשהי של זיהומיות במוח. הדרך הכי טובה היא לבחון סמנים ביולוגיים מסוימים שנמצאים בנוזל ה-CSF, אותו נוזל שמקיף את המוח שלנו וזורם לאורך עמוד השדרה, בבדיקה שנקראת דיקור מותני ומתבצעת בהרדמה. לא חייבים לעבור את זה כי אין סכנה פשוט לתת את תוסף התזונה המדובר ולעקוב אחר שינויים.
מה אפשר לעשות?
מומלץ פשוט לנסות במשך שלושה חודשים תוסף תזונה המכיל כמות נאה של נבטי ברוקולי ולעקוב אחר שינויים. אם לא ראיתם שום הבדל אחרי פרק זמן כזה, אפשר להפסיק. אני קונה בדרך כלל מאתר iHerb. כהרגלי, אני מצרפת את הקישור כאן.
מחקרים עליהם התבססתי בפוסט זה:
Singh, K., Connors, S. L., Macklin, E. A., Smith, K. D., Fahey, J. W., Talalay, P., & Zimmerman, A. W. (2014). Sulforaphane treatment of autism spectrum disorder (ASD). Proceedings of the National Academy of Sciences, 111(43), 15550-15555.
Ou, J., Smith, R. C., Tobe, R. H., Lin, J., Arriaza, J., Fahey, J. W., ... & Jin, H. (2024). Efficacy of sulforaphane in treatment of children with autism spectrum disorder: A randomized double-blind placebo-controlled multi-center trial. Journal of Autism and Developmental Disorders, 54(2), 628-641.
Lynch, R., Diggins, E. L., Connors, S. L., Zimmerman, A. W., Singh, K., Liu, H., ... & Fahey, J. W. (2017). Sulforaphane from broccoli reduces symptoms of autism: a follow-up case series from a randomized double-blind study. Global Advances in Health and Medicine, 6, 2164957X17735826.
Neuwirth, L. S., Vasquez, M. A., Mian, M., Gagliardi, A. M., Emenike, B. U., & Markowitz, M. E. (2024). Shared Developmental Neuropathological Traits Between Autism and Environmental Lead Exposures: Insights into Convergent Sulfur-Dependent Neurobiological Mechanisms. In Neurobiology of Autism Spectrum Disorders (pp. 227-250). Cham: Springer International Publishing.
Than, U. T. T., Nguyen, L. T., Nguyen, P. H., Nguyen, X. H., Trinh, D. P., Hoang, D. H., ... & Dang, V. D. (2023). Inflammatory mediators drive neuroinflammation in autism spectrum disorder and cerebral palsy. Scientific Reports, 13(1), 22587.
5/8
Comments