אתחיל בכך שמחקרים רבים המצטברים בשנים האחרונות במיטב כתבי-העת, מצביעים על כך שלילדים עם אוטיזם לרוב יש חסר בויטמינים מסוימים. החסר הזה, שנובע מסיבות שונות (בררנות באוכל, בעיות ספיגה ועוד) משפיע על תהליכים שונים בגוף ובמקרים מסוימים עשוי להחמיר את הסימפטומים שאנו מכירים כסיפטומים של אוטיזם, כמו למשל כישורים חברתיים.
לשאלה האם כדאי לתת לילד שלי שאובחן עם אוטיזם תוספי תזונה, התשובה הקצרה היא "כנראה שכן" והתשובה הארוכה היא שכדאי לדייק עד כמה שניתן את הטיפול המסוים הזה. את התשובה הארוכה אפרט כאן בסדרת פוסטים חדשה שתעסוק בחוסרים במרכיבי תזונה חשובים, הנפוצים בקרב ילדים ובוגרים עם אוטיזם, המשמעויות שלהם ומה ניתן לעשות בעניין, על סמך המחקרים האחרונים שפורסמו בנושא.
לפעמים תוסף שעולה כמה עשרות ש"ח יכול לעזור יותר מטיפולים יקרים ומורכבים.
מהמחקרים בנושא עולה שמחסור בויטמין D קשור להיפראקטיביות בילדים עם אוטיזם, וחוסרים בויטמין C ויטמין B12, מגנזיום וויטמין A קשורים לבעיות שונות, כולל בעיות במערכת העיכול - עצירות במיוחד. כל פוסט בסדרה יעסוק ברכיב חיוני אחד או יותר, כדי לא להעמיס. חשוב גם לדעת שיש חומרים מסוימים שצריכת יתר שלהם עשויה להזיק. על כך בהמשך.
בינתיים אתם מוזמנים לקרוא קצת על הנושא (הרשימה למטה).
חג פסח כשר, שמח ורגוע!
מחקרים עדכניים בנושא חוסרים בתזונה של ילדים עם אוטיזם:
Marinov, D., Chamova, R., & Pancheva, R. (2024). Micronutrient deficiencies in children with autism spectrum disorders compared to typically developing children–A scoping review. Research in Autism Spectrum Disorders, 114, 102396.
Indika, N. L. R., Frye, R. E., Rossignol, D. A., Owens, S. C., Senarathne, U. D., Grabrucker, A. M., ... & Deutz, N. E. (2023). The rationale for vitamin, mineral, and cofactor treatment in the precision medical care of autism spectrum disorder. Journal of personalized medicine, 13(2), 252
Gusso, D., Prauchner, G. R. K., Rieder, A. S., & Wyse, A. T. (2023). Biological Pathways Associated with Vitamins in Autism Spectrum Disorder. Neurotoxicity Research, 41(6), 730-740
Cui, J., Zhai, Z., Wang, S., Song, X., Qiu, T., Yu, L., ... & Zhang, H. (2024). The role and impact of abnormal vitamin levels in autism spectrum disorders. Food & Function, 15(3), 1099-1115.
1/8
Comments