מספר מחקרים מצביעים על כך שכמעט 78% מהילדים שאובחנו עם אוטיזם סובלים ממחסור בויטמין A. ויטמין A משחק תפקיד חשוב בהתפתחות המוח ובתפקוד מערכת העיכול. מחסור בויטמין זה גורם לפגיעה ביכולת ללמוד וגם בזיכרון. יש לו גם תפקיד קריטי בהעלאת רמת האוקסיטוצין בגוף ("הורמון האהבה" שנקשר במחקרים לכישורים חברתיים, מופרש למשל בזמן הנקה לחיזוק הקשר בין האם ליילוד). מחקרים מראים שמחסור בויטמין A לצד בעיות במערכת העיכול שכיחים בקרב ילדים עם אוטיזם לעומת ילדים בהתפתחות תקינה. במחקר שפורסם בכתב העת יוקרתי מבית Nature נמצא גם כי מחסור בויטמין A עשוי להעלות את הסיכון להתפתחות בעיות במערכת העיכול ולהחמיר את תסמיני הליבה בילדים עם אוטיזם. מחקר אחר שבוצע על אוכלוסייה של 138 ילדים בני 3-8 עם אוטיזם, גילה שטיפול באמצעות מתן תוסף תזונה של ויטמין A לילדים עם אוטיזם הביא לשיפור בכישורים החברתיים שלהם.
אז איך בודקים?
בדיקת ספירת דם פשוטה בקופ"ח תוכל לספר האם הילד או הילדה שלכם סובלים ממחסור בויטמין A. צריך רק לוודא עם רופא\ת הילדים שזה כלול בבדיקה (ללא תשלום).
איך אפשר לטפל?
לפני שאתייחס לתוסף תזונה מתאים, כדאי ומומלץ לצרוך מאכלים עשירים בויטמין A כגון כבד, דגים שומניים דוגמת הרינג וסלמון, חמאה, חלב, גבינה וביצים. אם אתם מעדיפים להימנע ממזון מן החי, תוכלו למצוא ויטמין A גם בירקות כתומים כמו דלעת, גזר ובטטות ובפירות כתומים דוגמת פפאיה, שסק ומנגו. אם הילד שלכם בררן באכילה וחשוב לכם לוודא שיקבל מספיק ויטמין A, יש תוסף תזונה מומלץ שמגיע בנוזל כך שקל לתת אותו לילדים:
לגבי המינון - חשוב להתייעץ עם רופא הילדים. שימו לב שלפעמים רמות גבוהות של ויטמין מסוים בדם יכולים להעיד על בעיות ספיגה של אותו ויטמין בגוף. כדאי להתייעץ על כך עם הרופא המטפל.
מחקרים עליהם התבססתי בפוסט זה:
Cheng, B., Zhu, J., Yang, T., Guo, M., Lai, X., Li, Q., ... & Li, T. (2021). Vitamin A deficiency increases the risk of gastrointestinal comorbidity and exacerbates core symptoms in children with autism spectrum disorder. Pediatric research, 89(1), 211-216.
Lai, X., Zhang, Q., Zhu, J., Yang, T., Guo, M., Li, Q., ... & Li, T. Y. (2021). A weekly vitamin A supplementary program alleviates social impairment in Chinese children with autism spectrum disorders and vitamin A deficiency. European Journal of Clinical Nutrition, 75(7), 1118-1125.
Liu, Z., Wang, J., Xu, Q., Hong, Q., Zhu, J., & Chi, X. (2021). Research progress in vitamin A and autism spectrum disorder. Behavioural Neurology, 2021.
Bjørklund, G., Waly, M. I., Al-Farsi, Y., Saad, K., Dadar, M., Rahman, M. M., ... & Kałużna-Czaplińska, J. (2019). The role of vitamins in autism spectrum disorder: what do we know?. Journal of molecular neuroscience, 67, 373-387.
2/8
Kommentare