ב"ה שאוגוסט כבר מאחורינו ואפשר לנשום טיפה לפני מפולת חגי תשרי...אני חוזרת אליכם אחרי הפסקה מתבקשת (בל זאת, מסגרות החינוך המיוחד סגרו את השערים ב-15.8).
אז אם הצלחתם לעקוב אחרי סדרת הפוסטים האחרונה שלי בנושא תוספי תזונה, בטח התחלתם לתהות האם גם לילד שלי חסר ויטמין D? או K? או אולי A?
וכדי לברר החלטתם לקחת את הילד לספירת דם ואולי גם בדיקת שתן על הדרך. כדאי קודם כל להכין אותו או אותה למה שהולך לקרות. כדאי להיעזר באחיות הנחמדות במרפאה ולדאוג לאיזה סרטון אהוב מוכן בטלפון הנייד, כדי שיסיח את הדעת של הילדה ממה שקורה. שווה להצטייד גם באיזה ממתק נחשק או פחית מיץ, לאח"כ. כדאי גם שאחד מכם ההורים יצלם כמה תמונות כדי שתוכלו לדבר עם הילד על מה שהיה וגם להשתמש בזה להכנת סיפור חברתי לפעם הבאה.
למי שממש מתקשה שימו לב לפוסט שפרסמתי כאן לפני כמה חודשים על מרפאת ברי"א בביה"ח ספרא לילדים (תל-השומר).
על פי מחקרים מהימנים שפורסמו בכתי-עת מובילים בנושא - בקרב ילדים (וגם בוגרים) עם אוטיזם נמצאו רמות חריגות של ויטמינים ומינרלים שונים בדם \ בשתן, לרוב מדובר בחוסרים מסיבות שונות. ייתכן שהילד שלכם אוכל מצוין ואפילו מגוון אבל סובל מבעיות ספיגה של חומרים חיוניים מסוימים כמו ברזל למשל. יכול להיות שקיים חוסר איזון בין אוכלוסיית החיידקים "הטובים" ו-"הרעים" (אלה שמעודדים תחלואה) במערכת העיכול של הילדה וזה גורם לכל מיני בעיות שקשורות לניצול מה שנכנס לגוף בדרך הטובה ביותר. ילדים רבים עם אוטיזם בררנים מאוד באוכל ולכן לפעמים הם אינם מקבלים רכיבים תזונתיים מסוימים שניתן לקבל רק דרך תזונה. במיוחד חשוב שתדעו משהו שדיאטנית קלינית מנוסה מאוד שיצא לי לשמוע באחד הכנסים לפני כמה שנים (טלי קון), אמרה: גם אם המשקל והגובה של הילדים תקין, זה ממש לא אומר שהם מקבלים את כל מה שהם צריכים מבחינת התזונה. מחסור בויטמין D למשל, לא תוכלו לגלות בלי בדיקת דם.
בגלל כל הסיבות האלו ואחרות, הכנתי רשימה חלקית של בדיקות דם או שתן חשובות (כדאי לבדוק לפחות פעם בחצי שנה):
בדיקות דם
B12 רמות
Methylmalonic acid
כדי לבדוק האם הגוף מצליח להשתמש בברזל, האם הברזל מגיע לתאים
ויטמין D
ויטמין B2
ויטמין B6
ויטמין A
ויטמין C
נוגדנים לחיידק הסטרפטוקוקוס (הסבר יובא בפוסט עתידי נפרד)
Methionine
S-adenosylmethionine (SAM)
S-adenosylhomocysteine (SAH)
SAM/SAH ratio
Fasting plasma amino acid רמות
Biotin
Glutathione
RBC SAM
Plasma uridine
Plasma ATP
RBC NADH
RBC NADPH
Plasma sulfate (free and total)
Plasma tryptophan
Plasma glutamate
Acylcarnitine metabolite רמות
כדי לנסות לאתר בעיות כלשהם במערכת המטבולית
לילדים הסובלים מעיכוב בהתפתחות המוטורית -
Creatine kinase and thyroid-stimulating hormone testing
בשתן
Organic acid רמות
אגב, הרשימה שלי חלקית כי כל יום בערך מתפרסמים מחקרים נוספים בנושא ואני מודעת היטב שלא אוכל לכסות כאן את כל המידע, אז התמקדתי בבדיקות החיוניות ביותר לדעתי. ייתכן שיהיה קצת קשה לשכנע את רופאת הילדים, מקסימום תראו לה את הרשימה של המחקרים עליהם התבססתי בפוסט זה:
1. Hyman, S. L., Levy, S. E., Myers, S. M., Kuo, D. Z., Apkon, S., Davidson, L. F., ... & Bridgemohan, C. (2020). Identification, evaluation, and management of children with autism spectrum disorder. Pediatrics, 145(1).
2. Kałużna-Czaplińska, J. (2011). Noninvasive urinary organic acids test to assess biochemical and nutritional individuality in autistic children. Clinical biochemistry, 44(8-9), 686-691.
3. Likhitweerawong, N., Thonusin, C., Boonchooduang, N., Louthrenoo, O., Nookaew, I., Chattipakorn, N., & Chattipakorn, S. C. (2021). Profiles of urine and blood metabolomics in autism spectrum disorders. Metabolic brain disease, 36(7), 1641-1671.
4. Indika, N. L. R., Frye, R. E., Rossignol, D. A., Owens, S. C., Senarathne, U. D., Grabrucker, A. M., ... & Deutz, N. E. (2023). The rationale for vitamin, mineral, and cofactor treatment in the precision medical care of autism spectrum disorder. Journal of personalized medicine, 13(2), 252.
5. Adams, J. B., Audhya, T., McDonough-Means, S., Rubin, R. A., Quig, D., Geis, E., ... & Lee, W. (2011). Nutritional and metabolic status of children with autism vs. neurotypical children, and the association with autism severity. Nutrition & metabolism, 8, 1-32.
Comments