top of page
  • Writer's pictureAdi Rodriguez Barnea

עד 91% מהילדים על הרצף סובלים מבעיות במערכת העיכול, איך תדעו לזהות זאת אם הילד שלכם לא מדבר על זה?

הנתון המדהים הזה לא מוכר לרוב רופאי הילדים בארץ בגלל שהנושא הזה, של ההיבט הרפואי של האוטיזם פשוט לא קיבל שום ביטוי בתכנית הלימודים של סטודנטים לרפואה כאן בישראל. מה קורה בחו"ל? שם יש טיפה יותר מודעות אבל עדיין אין הכרה מלאה של הממסד הרפואי בנושאים האלו. שינויים כאלה קורים לאט ובעקבות לחץ ציבורי. נחזור לזה בפוסט עתידי.


קורה שהילדה שלכם מטיחה את הראש בקיר? נושכת את הידיים שלה? הילד לועס ונושך את הבגדים שלו עד שהכל מתמלא בחורים? הייתם במצב הנוראי הזה שבו הילד לא מפסיק לבכות בכי קורע לב שהגיע כאילו משום מקום ואין לכם מושג מה הסיבה? מסתבר שהתסמינים של בעיות במערכת העיכול באים לידי ביטוי באופן שונה בקרב ילדים עם אוטיזם. מאחר וחלקם לא מסוגלים לבטא את עצמם ולומר מה כואב ואיפה, התסמינים באים לידי ביטוי בהתנהגויות שונות, שכל אחת מהן מקושרת לבעיה רפואית מסוימת במערכת העיכול, כך על פי רופא גסטרואנטרולוג מומחה ומוכר מאוד בעולם המחקר, בעל מוניטין בינלאומי, בשם Timothy Buie. במאמר חשוב שפרסם עם עמיתיו בכתב העת Pediatrics הוא מפרט כיצד לאבחן בעיות במערכת העיכול אצל ילדים עם אוטיזם.


עצירות או שלשולים אלה ההפרעות הנפוצות ביותר במערכת העיכול של ילדים עם אוטיזם, על פי מחקרים מהשנים האחרונות. הטיפול שנדרש הוא לא תמיד הטיפול שניתן ועוזר לילדים בהתפתחות תקינה. כל מקרה לגופו אבל באופן כללי, ניתן לומר שלעיתים קרובות הגורמים לבעיות האלו קשורים לבעיות ספיגה של רכיבים חיוניים מהמזון, מחסור בויטמינים, חוסר איזון באוכלוסיית החיידקים במערכת העיכול (Disbiosis) ועוד. הבת שלי למשל סובלת מעצירות, שזו ככל הנראה הבעיה הכי שכיחה של ילדים עם אוטיזם והטיפול הקונבנציונאלי לא עזר לה בכלל. מה כן עזר?


היא קיבלה קוקטייל של ויטמינים ותוספי תזונה ששינה את המצב באופן דרמתי, לטובה: ויטמין D, ויטמין K, ויטמין A, ויטמין C, מגזנזיום ציטראט באבקה והמון נוזלים. תוך שבועיים ראינו שינוי משמעותי והתקפי הפגיעה העצמית הקשים כמעט נעלמו לגמרי...


אני לא אפרט כאן את המינונים המדוייקים, כי כמו שכתבתי - כל מקרה לגופו וחשוב לבדוק כל 3-4 חודשים מה המצב מבחינת ויטמינים ובכלל לעשות ספירת דם כללית. עוד על מחסור בויטמינים בפוסט נפרד.

מוזמנים לשמוע עוד ולשאול שאלות בהרצאה שלי בנושא שתתקיים ביום רביעי 7.2.24 בשעה 20:30 בבאר-שבע וגם בזום.



2/10



972 views2 comments

2 Comments


roma.sveta
Feb 05
  1. אשמח לדעת מאיפה הגיע הנתון של 91%.

  2. בעיות עיקול זה גם תופעת לוואי ידועה ושכיחה של מתילפנידאט(חומר פעיל של משפחת תרופות כמו רטלין). מעניין אם מישהו בדק קורלציה וקשר בין הדברים.

Like
Adi Rodriguez Barnea
Adi Rodriguez Barnea
Feb 08
Replying to

  1. להלן הקישור למקור, מאמר שממנו הנתון של עד 91%:

https://doi.org/10.1542/peds.2012-0900N

2. לא בדקתי עדיין את הקישור הספציפי הזה מבחינת המחקר - מעניין...

Like
bottom of page